Een verhuur bij Ajax: enkel Frenkie de Jong biedt hoop

Deze week werd bekend dat Ajax weer twee spelers op huurbasis elders stalt: spits Kaj Sierhuis maakt zo goed als zeker de overstap naar FC Groningen, en Azor Matusiwa naar De Graafschap. Betekent dit dat de clubleiding in Amsterdam nog veel vertrouwen in hen heeft, of dat ze hen juist al vrijwel afgeschreven hebben? De voortekenen zijn niet al te veelbelovend.

Een duik in het huurtransferverleden van Ajax maakt namelijk duidelijk dat veel spelers die ergens anders speelervaring op gingen doen, uiteindelijk niet doorbraken bij hun eigenlijke broodheer. In de analyse is gekeken vanaf het seizoen 2013/2014.

Verhuurde Ajax-spelers in seizoen 2013/2014:

Van de 10 spelers die door Ajax verhuurd werden tijdens het seizoen 2013/2014, maakten er slechts twee nog minuten voor Jong Ajax of Ajax 1: Danzell Gravenberch (2 invalbeurten voor de beloften in seizoen 2014/2015) en Mitchell Dijks, die het seizoen 2014/2015 nog werd doorverhuurd aan Willem II en daarna uitgroeide tot een volwaardig selectiespeler. Voor sommigen zat er na een geslaagde verhuurperiode nog wel een transfer naar een andere club in, maar voor een toekomst in Amsterdam kwamen zij nooit meer in aanmerking.

Verhuurde Ajax-spelers in seizoen 2014/2015:

Van de 8 spelers die in het seizoen 2014/2015 werden verhuurd door Ajax, speelden enkel Dejan Meleg en Fabian Sporkslede nog voor Jong Ajax. Een doorbraak in de hoofdmacht kwam ook voor hen echter nooit meer in zicht. Geen enkel Amsterdams succesverhaal tussen deze huurtransfers, al verdiende Sheraldo Becker in Zwolle uiteindelijk nog wel een transfer naar ADO, en Mickey van der Hart bij GAE naar PEC.

Verhuurde Ajax-spelers in seizoen 2015/2016:

In de lichting verhuurden tijdens het seizoen 2015/2016 zat de enige positieve uitzondering: Frenkie de Jong. Hij werd door Ajax weggekocht uit Tilburg, maar maakte er nog wel eerst het seizoen op huurbasis af. Hoewel hij in de hoofdmacht dat jaar niet eens zo veel aan spelen toekwam, brak De Jong in Amsterdam zoals bekend helemaal door. Twee anderen die ook op huurbasis bij Willem II speelden destijds, Zivkovic en Andersen, lukten dat niet, en hetzelfde geldt voor Leeuwenburgh. De overige verhuurden, Mous, El Azzouzi en Menig, maakten zelfs nooit meer een minuut voor Jong Ajax of Ajax 1.

Verhuurde Ajax-spelers in seizoen 2016/2017:

Ook in het seizoen 2016/2017 leverde een verhuur voor een speler geen toekomst bij Ajax op. De laatste die definitief vertrok uit Amsterdam was Owusu, die op 3 augustus 2018 tekende bij De Graafschap.

Verhuurde Ajax-spelers in seizoen 2017/2018:

Voor Mauro Savastano en Deyovaisio Zeefuik leverden een tijdelijk vertrek dus, wederom, niets op. Voor Schuurs moet dat nog duidelijk gaan worden. Hij maakte net als Frenkie de Jong een jaar eerder eerst het seizoen op huurbasis af bij zijn vorige club, en wil dit jaar door gaan breken in Ajax 1. Tot dusver staat de teller op 1 Eredivisieduel (invalbeurt van 9 speelminuten), 3 bekerduels en 14 wedstrijden met Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie.

Conclusie

Sinds het seizoen 2013/2014 werden er 32 spelers verhuurd door Ajax. Enkel Danzell Gravenberch, Mitchell Dijks, Robert Muric, Peter Leeuwenburgh, Fabian Sporkslede, Dejan Meleg, Perr Schuurs en Frenkie de Jong maakten daarna nog minuten voor Jong Ajax of Ajax 1. En hoewel de uitleenbeurt voor sommigen resulteerden in een leuke transfer verderop, bracht het alleen De Jong een uiteindelijke doorbraak in Amsterdam. De kleine dribbelaar, begeerd door vrijwel alle Europese topclubs, is de enige positieve uitzondering. Mitchell Dijks kwam, na omwegen bij Willem II en Norwich, nog het dichtst bij.

Kaj Sierhuis tekent een nieuw contract bij Ajax. De tweede seizoenshelft wordt hij verhuurd aan FC Groningen.

Dit seizoen

Voor het huidige voetbaljaar werden Benjamin van Leer (NAC Breda), Siem de Jong (Sydney FC, Australië) en Robin Schouten (FC Volendam) al verhuurd. Matteo Cassierra speelde ook elders, bij FC Groningen, maar lijkt deze winter al weer vervroegd terug te gaan keren naar Ajax. Zijn periode onder coach Danny Buijs liep uit op een mislukking. Zijn opvolger wordt dus Kaj Sierhuis, die erg toe is aan speelminuten en ervaring.

Voor de 20-jarige spits, goed voor 4 goals Keuken Kampioen Divisieduels voor Jong Ajax dit seizoen, is het te hopen dat hij het pad van uitzondering Frenkie de Jong kan gaan volgen. En hetzelfde geldt voor Azor Matusiwa, die tijdelijk naar De Graafschap trekt. De voortekenen beloven echter weinig goeds: doorgaans zijn spelers die Ajax besluit te huren ook spelers zonder toekomst bij de recordkampioen van Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *