Profiel: Wie is Bruno Varela, de nieuwe tweede doelman van Ajax?

Al snel na afloop van Ajax – sc Heerenveen (4-4) vorige week schreef De Telegraaf dat Ajax op zoek zou gaan naar een nieuwe tweede doelman: het laatste beetje krediet werd tegen de Friezen immers verspeeld door Kostas Lamprou. En gisteravond kwam dan het nieuws door dat de Amsterdammers een nieuwe doelman binnen hadden, met de naam Bruno Miguel Semedo Varela. Maar wie is hij eigenlijk? Een korte profielschets.

Varela zag voor het eerst het levenslicht op 4 november 1994, in hoofdstad Lissabon. Al op zijn elfde sloot hij aan bij de beste jeugdopleiding van het land: die van grootmacht SL Benfica. Vijf jaar later maakte Varela al zijn debuut in de wedstrijdselectie van de hoofdmacht: uiteindelijk zat hij op pas 16-jarige leeftijd (!) al 9 keer op de bank voor Benfica 1. Even daarna mocht de 1,91 meter lange doelman met Kaapverdische roots ook zijn eerste speelminuten in het profvoetbal maken: namens de reserves van Benfica in de Segunda Liga – het tweede niveau van Portugal -.

Varela groeide bij Benfica B uit tot de vaste eerste doelman; een taak die hij er drie jaar lang uitvoerde (85 optredens). Daarna besloot de clubleiding om Varela te verhuren, zodat hij op een hoger niveau ervaring op kon gaan doen. In het eerste elftal keepte immers grootheid Júlio César al jarenlang. De tijdelijke transfer pakte echter niet al te goed uit, want op leenbasis bij Real Valladolid kwam hij door de concurrentie van Kepa Arrizabalaga (afgelopen zomer voor meer dan 60 miljoen euro naar Chelsea getrokken) slechts één keer in actie in het seizoen 2015/2016. Dat ene optreden was tijdens een 1-3 nederlaag tegen Real Mallorca, op de slotdag van de competitie.

Na zijn terugkomst wilde Benfica dan ook niet door met Varela. Een volgende domper voor het voormalige toptalent, die nu eieren voor zijn geld koos met een transfer naar competitiegenoot Vitória FC. In Setúbal liet hij wel weer zien waartoe hij in staat was. Varela was er steevast de doelman, resulterend in 29 optredens in het seizoen 2016/2017. Hij maakte er zelfs zoveel indruk dat jeugdliefde Benfica besloot hem al een jaar later weer terug te kopen. Een herkansing bij de Aguias.

In tegenstelling tot vóór zijn periodes bij Valladolid en Vitoria schopte Varela het nu wél toch een debuut in het vlaggenschip van de club. Julio César was inmiddels weg uit het Estádio da Luz. Mede vanwege de matige concurrentie – de andere goalies van Benfica in het seizoen 2017/2018 waren Paulo Lopez en twee jonkies, Fábio Duarte en Mile Svilar – deed coach Ruí Vitoria het hele seizoen lang wekelijks beroep op Varela. Afgelopen zomer werd echter het vertrouwen in Varela, die een erg wisselvallig seizoen had gedraaid als eerste goalie, vrijwel opgezegd. Benfica kocht immers Odisseas Vlachodimos: de Griek werd al snel uitgeroepen tot de nieuwe vast sluitpost in Lissabon, waardoor Varela geen enkele minuut meer maakte dit seizoen.

Kwaliteiten
In Portugal wordt Bruno Varela over het algemeen gezien als een prima doelman, maar te vaak maakte hij zich toch schuldig aan onbegrijpelijke blunders. Daar tegenover staat dat hij in grote wedstrijden, voornamelijk tegen concurrent FC Porto, wel steevast wist uit te blinken.

Meevoetballend is hij geen wereldster, al kan hij met zijn zwakke linker poot wel ook aardig uit de voeten. Zijn sterkste punt is zijn reflex: uit het bestuderen van veel beelden, vooral uit het seizoen 2017/2018 waarin hij eerste doelman van Benfica was, blijkt dat hij bij meermaals katachtig wist te reageren op schoten van erg dichtbij.

Tot slot, zeker niet onbelangrijk, is Varela een stuk langer dan Lamprou, bij wie zijn lengte vaak werd aangehaald als cruciaal minpunt. Varela is namelijk 1,91 meter, waar Lamprou met zijn 1,76 meter toch 15 centimeter kleiner is.

Contractsituatie
Zoals bekend wordt Varela in eerste instantie slechts op huurbasis overgenomen van Benfica. Ajax beschikt echter ook over een optie tot koop. Het contract van de Portugees in Lissabon loopt nog tot medio 2022 door. Gezien het feit dat Benjamin van Leer na dit seizoen ook weer terugkeert van NAC Breda, dat hem huurt, is het nog maar zeer de vraag of Varela ook volgend seizoen in Amsterdam keept. In ieder geval heeft Ajax tot die tijd een nieuwe tweede doelman: eentje met zeker zijn kwaliteiten, maar wel nog wat vaak ook met zijn slippertjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *