Turken en Arabieren vechten elkaar de Berlijnse Oranienstraße uit

In de wijk Kreuzberg in Berlijn worden de geliefde curryworsten de laatste jaren verdreven door broodjes döner kebab. Zelfs de meeste groenteboeren, tandartsen en stratenleggers, noem maar op, komen uit het buitenland. Naast gezelligheid brengt de multiculturele samenstelling in Kreuzberg ook veel problemen met zich mee.

Willkommen in Kreuzberg, of hoşgeldiniz!

“De ene kant van de Oranienstraße is Turks, de andere kant is Arabisch.” Het zijn de woorden van de 45-jarige Richard Müller, terwijl hij voor mij de tweedeling aanwijst. In deze straat in de Berlijnse wijk Kreuzberg leven de twee dominante groeperingen dus zelfs letterlijk tegenover elkaar.

De multiculturele samenleving in Duitsland kreeg in de jaren ’60 vorm, toen er een enorm aantal gastarbeiders nodig was voor de industrie. Waar er in 1961 284 Turken in Berlijn woonden, zijn dat er nu zeker 160.000. Kreuzberg was destijds al erg populair omdat de huizen er oud – en dus goedkoop – waren.

Cijfers die ook duidelijk zichtbaar zijn, want de Turken verstoppen zich niet. Wanneer je een week vertoeft in Kreuzberg, stikt het van de Turkse beginnende ondernemers. Banken, kappers, schoenenzaken, je kan het zo gek niet bedenken of het is in Turkse handen. Over het algemeen wordt het geaccepteerd, maar de multiculturele samenleving levert wel degelijk ook problemen op.

Ik focuste mij op de Oranienstraße. En ja, deze is vernoemd naar het Koninklijke Huis van Nederland. De website Berlijn Info noemt de Oranienstraße een ’typische kiez’: een buurt waarin men niet alleen woont, maar ook echt lééft. Men kent elkaar, doet er de boodschappen en heeft elkaar lief.

Na mijn week in de Oranienstraße durf ik dat laatste echter wel te betwijfelen. In feite wordt de straat namelijk gedomineerd door een felle strijd tussen Turken en Arabieren. Beiden hebben ze hun eigen deel, regelmatig gaan ze de fysieke confrontatie met elkaar aan.

Angst bij de burger

Het gros van de burgers, die zich niet met de Turks-Arabische strijd bemoeien, voelt zich er onveilig. Er heerst onvrede over de multiculturaliteit van de Oranienstraße, zo vertelt Richard Müller. Hij woont al 45 jaar in de straat. “De multiculturaliteit in deze straat is niet erg positief. Bovendien is lang niet iedereen blij met de enorme stroom aan toeristen, en met de gentrificatie. De woningen worden duur, de winkels worden duur. Alles wordt duur door de gentrificatie.”

“Ik denk dat er wel meer dan 100 verschillende culturen rondlopen hier. Als ik een middagje koffie of wijn ga drinken, kom je van alles tegen. Finland, Portugal, Afrika, alles.” Het meest aanwezig zijn echter de Turken en de Arabieren; dat zorgt voor de nodige angst op straat. “Bij mij niet heel erg, maar bij anderen wel. Als ik hier, middenin de Oranienstraße, ’s avonds niets te zoeken heb, kom ik er ook maar niet. Men is bang voor een clash.”

Opvallend is dat veel mensen als ze gevraagd worden naar die Turks-Arabische strijd terughoudend – of zelfs helemaal niét – reageren. Zonder woorden te gebruiken, bevestigen zij de angst voor de twee groeperingen. Minister van Justitie Thomas Hellmann erkende eerder al dat de clans uit verschillende culturele groepen ‘een klimaat van angst creëren in Duitsland’.

Abou-Chaker-Clan

’s Middags ziet de Oranienstraße, ook wel de Oranienburger Straße genoemd, er gemoedelijk en vrolijk uit, maar in de avonduren slaat dat beeld om. Zo heerst er straatprostitutie in het Rotlichtmeile (Red Light-district). Deze is waarschijnlijk in handen van de Palestijns-Libanese Abou-Chaker-Clan, die ook actief is in onder meer witwassen en in de mensen- en drugshandel.

Verder worden er de nodige overvallen aan hen gelinkt. Het hoofd van de clan is Nasser Abou Chaker, die in 2013 na ruim 7 jaar gevangenisstraf voor de zogenoemde Pokerraub (pokerroof) tijdens een groot pokertoernooi in een vijfsterrenhotel in Berlijn in 2013 weer vrij is gekomen.

Het kruispunt dat het ‘Arabische deel’ (links) van het ‘Turkse deel’ (rechts) scheidt.

Little Istanbul

Turken op hun beurt zijn vooral in aantallen groot. Kreuzberg wordt niet voor niets het ‘Little Istanbul’ van Berlijn genoemd. Dat resulteert in een enorme machtsstrijd. “En daar hebben de autochtone Kreuzbergers nu helemaal genoeg van”, vertelt Job Janssen, politicoloog en volger van de Duitse politiek voor DuitslandNieuws.nl. Bovendien woont hij al vijf jaar in de Oranienstraße. “Arabieren zijn niet al drie generaties lang in Berlijn, zoals de Turken dat wel zijn. Daar zitten vooral veel jongeren uit Noord-Afrika tussen die in Duitsland hun geluk zoeken, maar het nauwelijks redden.”

“Zij vervallen dan ook vaak in de criminaliteit. Nu het zoveel Arabische jongeren zijn, klitten ze bij elkaar en vormen ze criminele groepen. Ze beroven mensen. Een bekende methode is het ‘aandansen’ van dronken mensen. Doen alsof ze zelf ook dronken zijn, en dan iemands portemonnee rollen. En dan zijn er inderdaad ook de Arabische groepen die in zwaardere criminaliteit terechtkomen. Dat zijn vaak hele families. Het is echt iets van de laatste jaren”, vervolgt Janssen, die op de opiniepagina van De Volkskrant al eens uitgebreid schreef over de multiculturele problemen van Berlijn.

Politie gaat de strijd aan

De politie in Berlijn zet de laatste tijd steeds meer wapens in tegen de georganiseerde criminaliteit in Berlijn. Vooral de Palestijns-Libanese Abou-Chaker-Clan is een speerpunt. Steeds vaker koppen de Duitse media dat er weer een kopstuk uit de groepering is opgepakt en vastgezet.

Een groot obstakel voor de strijd tegen de maffia blijft echter de komst van het hoge aantal vluchtelingen. Een groot deel van de vluchtelingen wordt namelijk ‘gerekruteerd’ door de Abou-Chaker-Clan. Zij komen met lege handen naar de Duitse hoofdstad, hebben nog geen inkomen en zijn dus een makkelijk slachtoffer voor het inpalmen. Vluchtelingen knappen vooral het ‘vuile werk’ op, zoals inbraak, drugshandel en fysieke confrontaties met andere groeperingen.

Logischerwijs worden zij ook zo veel mogelijk opgepakt door de politie, maar door de massale vluchtelingenstroom staan er altijd wel weer nieuwe kandidaten klaar voor de maffia. Er kan dan ook gesteld worden dat de dominantie van de georganiseerde misdaad in Berlijn een indirect gevolg is van de komst van vluchtelingen naar de stad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *