Wat is er aan de hand met Dick Advocaat?

Toen Sparta Rotterdam in december 2017 verraste met de aanstelling van Dick Advocaat volgde een golf van enthousiasme. De grote Kleine Generaal keerde terug in Nederland. Maar iets meer dan een jaar later lijkt het land al weer ‘Advocaat-moe’. Van de felle maar goedlachse Hagenaar lijkt weinig meer over: op Het Kasteel, en tegenwoordig in de Galgenwaard, is hij binnen no-time getransformeerd in een narrige zeurkous.

Bij Sparta kreeg Advocaat de taak om de club van degradatie te behoeden. Omdat voorganger Alex Pastoor daar niet in leek te kunnen gaan slagen, werd hij op straat gezet. Maar in Spangen kon zelfs Advocaat het tij niet doen keren, en dat ging hem duidelijk niet in de koude kleren zitten. Vrijwel wekelijks brandde de keuzeheer zijn eigen spelers na afloop van alweer een verloren nederlaag af, de stemming bij het normaal gesproken zo vrolijke Sparta kelderde al snel tot het niveau begrafenis.

Op 20 mei 2018 viel definitief het doek voor de traditievereniging, na een 1-3 nederlaag tegen FC Emmen in de play-offs. Een maand eerder had Dick al geroepen dat hij hoe dan ook niet door zou gaan bij Sparta, en dat het zelfs ‘zijn laatste club zal zijn’. Maar niets bleek minder waar.

De voormalig coach van onder meer Haarlem, SVV, FC Dordrecht, PSV, AZ, Oranje, Zenit Sint Petersburg, Glasgow Rangers en Fenerbahçe liet zich toch weer verleiden. Op 17 september jongstleden geraakte de kogel door de kerk, en ging Advocaat aan de slag in Utrecht. Hij moest puinruimen na het treurige afscheid van clubicoon Jean-Paul de Jong. Inmiddels is echter wel duidelijk dat puinruimen absoluut geen geschikte job voor Dick is.

Net als bij Sparta vervalt Advocaat in de gewoonte om eigen spelers er openlijk in de media van langs te geven. Na afloop van FC Utrecht – PSV (2-2) afgelopen weekend was zijn doelman David Jensen aan de beurt. Toegegeven, de Deen kent een flinke vormdip en ging bij de aansluitingstreffer van Luuk de Jong zondag zeker niet vrijuit, maar een niet al te subtiele verwijzing naar de term ‘kutkeeper’ voor de camera van FOX Sports was buitenproportioneel. Het valt te betwijfelen of een onzekere sluitpost baat heeft bij een mopperende trainer.

https://twitter.com/FOXSportsnl/status/1094659480170704899?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1094659480170704899&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.soccernews.nl%2Fnews%2F546251%2Fwat-is-er-aan-de-hand-met-dick-advocaat

Later in het interview haalde hij ook nog maar eens uit naar de Video Assistant Referee. Want, zo zei hij, ‘de VAR is geen vriend van Dick Advocaat’. Hij doelde natuurlijk, begrijpelijkerwijs, op de overtreding van een uitglijdende Denzel Dumfries, in de slotfase van het duel. Dat PSV in de eerste helft ook een strafschop had moeten krijgen (Timo Letschert trok het shirt van Luuk de Jong nog net niet uit), en dat er voorafgaand de 2-0 van Gyrano Kerk een overtreding werd begaan op Hirving Lozano, vergat hij voor het gemak even.

Een week eerder zette Advocaat zich ook al behoorlijk voor joker. Riechedly Bazoer kreeg nog ná het laatste fluitsignaal tegen PEC Zwolle (4-3 nederlaag) een rode kaart, wegens een akkefietje met de vierde man. De Wolfsburg-huurling had de official een duw gegeven, en werd daar volledig terecht voor bestraft. Dick vond echter dat die vierde man (‘die toch geen functie heeft’) zich gewoon niet zo moest aanstellen. Dat zijn speler diens gezag ondermijnde door hem fysiek te belagen, vond hij niet zo gek.

https://twitter.com/veronicainside/status/1094678170056433664

Tijdens interviews en persconferenties staat Advocaat de pers tegenwoordig te woord met een gezicht dat op onweer staat. Hij ergert zich aan alles, en aan iedereen. De vraag is waar die frustraties dan toch vandaan komen. Het lijkt erop dat Advocaat simpelweg niet om kan gaan met spelers die zo hun beperkingen in kwaliteiten hebben. Zet Dick bij een PSV, Glasgow of Zenit – nationale voetbaldictatoren – neer, en hij maakt ze lachend kampioen. Maar zet Dick bij een schutterende ploeg, waar sommige spelers nog maar net recht vooruit kunnen lopen, en Dick wordt de geïrriteerde norse man die hij sinds zijn eerste dag bij Sparta in december 2017 al is.

Misschien is het maar goed dat Advocaat er vanwege de ‘negatieve teneur’ voor koos om niét bij Feyenoord aan de slag te gaan. Misschien is het voor de 71-jarige Dick Advocaat wel tijd om full-time te gaan genieten van zijn bankrekening. Op deze karikatuur van de good old Kleine Generaal zit immers niemand meer te wachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *